Quantcast
Channel: ruimtevaart – ZDNet.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Een kijkje in het ISS met de raketmotoren aan

$
0
0

We brachten het al eerder ter sprake en pas plaatste ESA een leuke video online die het illustreert:  het internationale ruimtestation ISS valt langzaam maar zeker naar de aarde terug en zou opbranden als daar niets aan gedaan wordt. Dat komt omdat de atmosfeer niet zomaar stopt op een bepaald punt, zodat er zelfs honderden kilometers boven de aarde nog voldoende moleculen aanwezig zijn om een (beperkte) wrijving te veroorzaken.

 

Per maand daalt de gemiddelde hoogte van het ISS, dat ongeveer 400 kilometer boven onze hoofden zweeft, met zo’n twee kilometer. Van tijd tot tijd ontsteken de astronauten daarom de raketmotor van een Progress-bevoorradingsschip. Zo wordt het verlies aan hoogte gecompenseerd.

Beeld je de boost niet in als een raketmotor die in een hoek van 90 graden op de aarde het beste van zichzelf geeft. Een voorwerp in een baan om de aarde valt in essentie naar de aarde, maar heeft genoeg snelheid om de planeet de hele tijd te missen. De baan van het ISS aanpassen vereist dan ook een perfect getimede boost die in essentie meer snelheid toevoegt aan het ISS. Door aan de ene kant van de baan een beetje snelheid bij te geven, valt het ISS sneller en wordt de baan aan de andere kant van de aarde verhoogd.

Britse astronaut Tim Peake laat in een video zien wat er gebeurt tijdens zo’n manoeuvre aan boord van het ruimtestation. Hij plaatst zich in het midden van een gang net voor de ontsteking van de motor, en filmt het effect dat de versnelling op hem heeft. Omdat hij zich nergens aan vast houdt en er geen zwaartekracht is om hem op z’n plaats te houden, zie je duidelijk hoe het ISS naar voren beweegt, en Peak langzaam maar zeker naar de achterkant van het ruimtestation zweeft.

The post Een kijkje in het ISS met de raketmotoren aan appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Trending Articles