SpaceX krijgt het meeste aandacht wanneer het over privéruimtevaart gaat. Is het bedrijf niet bezig met een experimentele raketlanding, dan zorgt de immer optimistische CEO Elon Musk wel voor een krasse uitspraak of twee. Een mens zou haast vergeten dat NASA twee bedrijven aanstelde om in de nabije toekomst taxi te spelen tussen de aarde en het ISS.
Terwijl SpaceX naarstig verder werkt aan zijn Crew Dragon, sleutelt de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing aan de Starliner. SpaceX mikt op een duurzame aanpak met een herbruikbaar ruimtetuig dat op eigen kracht kan landen, terwijl Boeing voor he traditionelere systeem kiest. De Starliner moet net als Apollo in het verleden en Soyuz vandaag met de hulp van parachutes neerkomen.
Boeings Starliner liep eerder al vertraging op. Een eerste vlucht zal niet in 2017 plaats vinden zoals eerst vooropgesteld, maar pas in 2018. Tot dan is er nog heel wat werk voor de boeg. Niet in het minst moet Boeing zich er van vergewissen dat toekomstige astronauten de landing zullen overleven, zelfs wanneer die iets minder vlot verloopt dan gepland.
Daarom laat Boeing momenteel testversies van de Starliner in de slechtst mogelijke hoeken neerkomen op de begane grond. Het dummy-ruimteschip zal na de nodige tests plaats maken voor een iets geavanceerder exemplaar waaraan het even van enkele crashpoppen wordt toevertrouwd. Slechts als die het er zonder kleerscheuren en dubbele schedelbreuken vanaf brengen, zal Boeing echte mensen in zijn Starliner mogen proppen.
The post Boeing voert rampzalige testlandingen uit met Starliner appeared first on ZDNet.be.