Quantcast
Channel: ruimtevaart – ZDNet.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Elon Musk verduidelijkt Marsplannen: Marskoepels en robots

$
0
0

SpaceX Mars (1)

Op Reddit nam Elon Musk de tijd om verder in detail te gaan op de Marskolonisatieplannen van SpaceX. Ook na de sessie zijn er nog veel vragen, maar we weten toch iets meer over de grote Marsraket, het ruimteschip en het verblijf op Mars zelf. Zeker dat laatste is interessant, aangezien Musk er met geen woord over repte tijdens zijn initiële Marspresentatie.

Landen met de BDR

Alles begint met de raket: de Big Fucking/Falcon Rocket of BFR. Om Marsreizen betaalbaar te maken liet Musk al verstaan dat die, net als de Falcon 9, herbruikbaar moet zijn. Dat is één van de belangrijkste hoekstenen van heel het project. De eerste trap van de BFR is echter vele malen groter dan die van de Falcon 9 wat een terechte vraag doet rijzen: hoe haalbaar is het om zoiets groots in één stuk terug naar de begane grond te krijgen? Musk is optimistisch. “De grote booster zal het gemakkelijker hebben dan de Falcon, aangezien de massa-thrustratio lager licht. De raket zal aan lagere snelheid terugkomen dan de Falcon.”

Heart of Gold

Na een succesvolle landing op Mars wil Musk dat de ruimteschepen terugkeren met eventuele passagiers aan boord. Dat wil zeggen dat het grote ruimtetuig, Big Fucking/Falcon Spaceship of BFM voor de vrienden, op de rode planeet moet bijtanken. “De eerste bemande missie zal een rudimentaire basis opzetten en een kleine raffinaderij in elkaar steken”, voorspelt Musk. Het grootste deel van die raffinaderij moet er al staan wanneer de eerste mensen aankomen. Een onbemand ruimteschip zal het nodige materiaal afleveren. Musk lijkt beslist te hebben dat dat eerste grote Marsschip ‘Heart of Gold’ zal heten, naar het ruimtetuig uit The Hitchhikers Guide to the Galaxy.

SpaceX Mars (2)

Waar Heart of Gold de onderdelen zal droppen, moet dan weer vooraf vastgelegd worden door enkele verkenningsmissies. Musk denk daarbij aan uitstapjes met de Dragon-capsule om enerzijds de nodige grondstoffen voor de brandstoffabriek te vinden, en anderzijds de landing onder de knie te krijgen zonder “een extra krater toe te voegen”. Over dat laatste aspect is Musk notoir optimistisch. Europa en Rusland toonden vorige week nog met Schiaparelli aan dat kraters maken eenvoudiger is dan landen.

Koepels, tunnels en robots

Musk loste eindelijk enkele details over het verblijf op Mars zelf. “Aanvankelijk zal de habitat bestaan uit koepels gemaakt van glasplaten in frames van koolstofvezel”, denkt hij. Die koepels zullen slechts het topje van de ijsberg zijn. Onder de grond wil Musk een netwerk van tunnels en eenvoudig onder druk te brengen kamers voor industrieel werk. Wie die tunnels gaat graven? “Droids.”

 

De CEO van SpaceX is wel de eerste om toe te geven dat er nog heel veel werk aan de winkel is. “We hebben nog niets voor 100% onder de knie”, geeft hij toe, “tenzij misschien het starten van de motoren.” Natuurlijk boeken de ingenieurs vooruitgang. “De grootste uitdaging was de ontwikkeling van een nieuwe metaallegering die extreem resistent is tegen oxidatie voor de warme en zuurstofrijke turbopomp. Die werkt aan een gestoorde druk om de hoofdkamer (van de raketmotor, nvdr) van 300 bar te voeten. Alles dat kan branden, zal branden. Het lijkt er op dat we dat nu onder controle hebben aangezien de turbopomp van de Raptor geen tekenen van erosie vertoonde na de eerste tests.”

De volgende uitdaging is het dichten van de enorme koolstofvezeltank van de raket. “De zuurstoftank loopt ook een risico voor oxidatie. We zullen vrijwel zeker een inerte laag aan de tank moeten toevoegen. Hopelijk wordt het iets dat we kunnen sprayen, maar desnoods lassen we invar (een ijzer-nikkel-legering, nvdr) platen aan de binnenkant.

tank

Harde cijfers

Elon Musk gaf enkele harde cijfers over de nieuwe ruimtetuigen. Zo zal de Raptor-motor, waarvan de eerste trap van de BFR er 42 zal hebben, 290 ton aan stuwkracht leveren gedurende ongeveer 360 seconden. De raket zal kunnen zweven voor een landing, al is dat niet de bedoeling “Trage landingen verspillen heel veel brandstof in vergelijking met snelle”, verduidelijkt hij.

 

Het ruimtetuig zal op zijn beurt een deltav-budget van 7,5 km/s hebben bij een terugkeer van Mars naar de aarde, met 150 ton aan vracht en mensen aan boord. Met minder vracht gaat dat budget naar 9 km/s. Het deltav-budget is de opgetelde snelheidswijziging die het ruimtetuig kan uitvoeren met een bepaalde hoeveelheid brandstof. De raket kan dus in theorie pendelen tussen beide planeten ook wanneer hun positie tegenover elkaar niet gunstig is in de afstand dus lange reis.

Tot slot had Musk nog het één en ander te zeggen over de naam. Officieel gaat het systeem nu als Interplanetary Transport System of ITS door het leven. Intern verkiest de CEO BRF en BFS, maar hij aast toch op een betere officiële naam.

The post Elon Musk verduidelijkt Marsplannen: Marskoepels en robots appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Trending Articles