Quantcast
Channel: ruimtevaart – ZDNet.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Russisch ruimtetuig gaat nachthemel verlichten en opkuisen

$
0
0

mayak

Mayak is een microsatelliet in wording. Het tuig zal zich in een baan van 600 kilometer boven de aarde ontpoppen tot één van de helderste punten in de nachthemel, als de crowdfundingcampagne tenminste rond raakt.

Nieuwe ster

Mayak gaat al even mee. De bezielers van het project houden hoofdkwartier in Rusland en proberen hun satelliet via crowdfunding van de grond te krijgen. Het design is al vrijwel af en werd zelfs al getest in de stratosfeer. Naast enkele verdere tests zoeken de ontwikkelaars geld voor de lancering.

Centraal in het verkoopspraatje staat de helderheid van Mayak. De satelliet zal tijdens zijn levensduur meer licht naar de aarde reflecteren dan Sirius, de helderste ster aan de hemel. Daartoe zal het ding, dat niet groter is dan een stuk brood, een groot zeil ontvouwen gemaakt van Mylar. Dat zeil reflecteert zonlicht naar de aarde tijdens de nacht, en omdat Mayak in een poolbaan wordt gebracht zal iedereen op aarde de kans krijgen om de nieuwe ster te bewonderen.

Schoonmaakinstrument

Het hoofddoel van Mayak is echter niet om mooi te zijn. De satelliet is ontworpen om zichzelf kapot te maken. Zelfs op 600 kilometer boven het aarde zweven er nog residuele atmosfeermoleculen. Talrijk zijn ze niet, maar met genoeg tijd zorgen ze wel voor een minieme wrijving. Het zeil van Mayak moet de wrijving zo groot mogelijk maken zodat de satelliet langzaam maar zeker terug zal vallen naar de aarde. Na een maand in de ruimte zou Mayak normaal sterven.

Het team achter het idee hoopt zo een betaalbaar en vederlicht systeem te demonstreren dat bouwers van satellieten kunnen incorporeren. Loopt de levensduur van een kunstmaan ten einde, dan kan een groot zeil voor voldoende wrijving zorgen om de tocht naar de dampring te versnellen. Zo brandt een nutteloze satelliet sneller op in de dampkring en blijft de ruimte rond de aarde gespaard van nog meer ruimteafval.

 

Kickstarter

Fans van ruimtevaart krijgen met het kickstarterproject de kans om een steentje bij de dagen aan een nuttig project, al blijft de helderheid natuurlijk het grootste verkoopspunt. Wie doneert krijgt automatisch toegang tot een app die je de weg zal wijzen naar de satelliet die je sponsorde, zodat je geen enkele passage hoeft te missen.

Het is niet de eerste keer dat er dankzij crowdfunding een kleine satelliet met een groot zeil van Mylar de ruimte in gaat. The Planetary Society stuurde vorig jaar Lightsail de ruimte in. Ook dat tuigje viel na enkele dagen terug naar de aarde maar het doel van Lightsail was anders. The Planetary Society wilde het zeil testen om het in de toekomst te gebruiken als voortbewegingsmiddel. Een zeil dat groot genoeg is vangt immers voldoende zonnewind om een ruimtetuig vooruit te bewegen.

Mayak kreeg al een plaatsje aangeboden aan boord van een Soyuz van Roscosmos bij de lancering van de Kanopus V-IK-satelliet in Augustus. Een back-up plaats is beschikbaar in december. Het is niet ongewoon dat cubesats van dit formaat een plaats

The post Russisch ruimtetuig gaat nachthemel verlichten en opkuisen appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 96

Trending Articles