OnSight stal de show bij de introductie van Microsofts Hololens. Het project van het Jet Propulsion Laboratory van NASA gebruikt de augmented reality-bril van Microsoft om een kamer om te toveren tot een Marslandschap. Het landschap wordt opgebouwd aan de hand van data van de Curiosity-Rover. Onderzoekers kunnen vervolgens rond wandelen op een klein maar realistisch stukje rode planeet.
ProtoSpace
Het JPL werkt in samenwerking met Microsoft tegelijkertijd aan een tweede project: ProtoSpace. Ook hier speelt de Hololens van Microsoft een centrale rol. ProtoSpace helpt ingenieurs om een splinternieuwe rover te ontwikkelen met de hulp van de holografische bril. Engadget nam een kijkje door de ogen van een JPL-ingenieur en getuigt over de voordelen van de aanpak.
Een rover wordt, net als zowat alles dezer dagen, ontwikkeld met de hulp van computers. Ingenieurs bouwen een digitaal computergeassisteerd model van het product dat ze willen bouwen. Zo’n CAD-model is in de regel enkel op de pc te bekijken. ProtoSpace zendt het 3D-CAD-bestand naar de Hololens waar de drager het als een virtueel hologram in de omgeving krijgt gepresenteerd. Meerdere ontwikkelaars kunnen hetzelfde model tegelijkertijd bekijken.
Hoofd in de rover
Het systeem heeft als voordeel dat de bouwers van de volgende Marsrover letterlijk hun hoofd in het model kunnen steken om te zien of alles wel klopt. Bovendien kan het hologram overal worden bovengehaald. Erg concreet staat het de bouwers van de rover toe een digitale versie te projecteren in de cleanroom waar de rover fysiek in elkaar wordt gebokst. Zo kunnen ze erg visueel praktische problemen ontdekken, zoals een slechte positionering van een kraan.
Dergelijke problemen zorgen voor pauzes in de constructie. De intuïtieve visualisatie moet een heleboel problemen aanpakken nog voor ze zich stellen, zodat er geen desastreuze vertragingen plaatsvinden. Natuurlijk voorzien JPL en NASA marge in hun projecten, maar hoe minder er fout loopt, hoe beter.
ExoMars
De Hololens heeft nog een bijkomend voordeel: teams kunnen efficiënter samenwerken over geografische grenzen heen. Het CAD-model kan immers door een hololens aan de andere kant van de oceaan opgeroepen worden.
The post NASA ontwerpt Marsrover met hologrammen appeared first on ZDNet.be.